3 domácí limonády jak je dělám já
Říkáte si: "Co bych dala za to mít doma takovou limonádu, jakou si kupuji v oblíbené kavárně za velké peníze?,"
A proč byste nemohla?
Že na přípravu nemáte čas? Není to nic složitého a ani času to nezabere tolik, jak si možná myslíte.
Na jaře dělám bezinkovou limonádu, která ale není úplně vhodná pro děti – je mírně zkvašená a proto obsahuje alkohol.
Co potřebujeme k přípravě?
Cca 3 litry převařené vychlazené vody
15 květů černého bezu
2 bio citróny
300 g světlého třtinového cukru
umyté zavařovačky ( pro jistotu je vypláchnu slivovicí, abych je vydezinfikovala)
Na dno každé zavařovačky dám 5 květů bezu, pokladu plátky bio citrónu, zasypu cukrem a zaliji vychlazenou převařenou vodou. Hrdlo překryji gázou a upevním gumičkou. Postavím je v kuchyni na okno, kde je světlo a teplo. Nechám je tam stát 4 dny. Každé ráno i večer obsah sklenice zamíchám, aby se na povrchu neudělal povlak. V průběhu těch 4 dnů to začne mírně kvasit a až se ve sklenici objeví i bublinky, je čas to přelít do připravených čistých lahví. Já používám PET lahve od vody a skladuji v lednici, kde to nechám ještě týden „dozrát“ a každý den pomalu upouštím z petky vzduch – kdo zná skladování burčáku, tak ví o čem mluvím.
Začátkem prázdnin, kdy u nás kvete levandule, dělám levandulový sirup, který se dá na rozdíl od bezinky i skladovat.
K přípravě potřebujete jenom pár věcí:
1 litr vody
1 kg cukru
1 citrón
Cca 25 g mírně zavadlé levandule (levanduli nechávám půl hodiny po ostříhání odležet, aby měl hmyz možnost se z kytek přestěhovat jinam)
Vymyté sklenice s uzavíratelným hrdlem ( opět vypláchnuté trochou slivovice, nebo vodky - včetně víčka)
Jak na to?
Převařím vodu, nechám vychladnout a do ní ponořím levandulové květy ( nechávám včetně stonků, ale lístky tam nedávám), maceruji cca 1 den maximálně den a půl. Pak vodu scedím a květy pořádně vymačkám, aby v nich nezůstala žádná voda.
Přidám kilo cukru ( 1 litr macerátu = 1 kilo cukru), šťávu z citrónu a za občasného míchání zahřeji na 85°C. Pokud se vytvoří na povrchu pěna tak ji seberu. Vůně, která se vám rozline po domě je úžasná.
Sliji do čistých lahví a skladuji v temnu. Pokud sklenici sirupu otevřu, tak ji pak mám pro jistotu už v lednici.
A koncem června, kdy dozrávají maliny, dělám malinový sirup.
Na ten potřebuji:
300 gramů zralých malin
80 pěkných čerstvých listů maliníku
1 litr vody
1 kg cukru
1 lžičku kyseliny citronové
Do hrnce dám maliny, listy a vodu a deset minut to vařím. Následně to přeleju přes utěrku do misky a vymačkám. Vrátím to zpět do hrnce a dodám cukr a kyselinu citrónovou, než to nechám dalších osm minut znovu vařit. Pak už jen sliju do čisté sklenice s uzávěrem a skladuji v temnu.
Pokud sirupy nemusíte, myslete na své návštěvy, které určitě letní osvěžení ocení.