Recept na lahodný tvarohový mazanec
Receptů je plný internet, ale vybrat si ten pravý zabere spoustu času a pečení.
Ráda se s vámi podělím o recept na můj oblíbený velikonoční mazanec, který peču už řadu let a vždy se po něm doma jen zapráší.
Co k němu budete potřebovat?
250 g měkkého polotučného tvarohu (nejlépe baleného v alobalu ne v plastové vaničce )
150 g změklého másla
200 g moučkového cukru
2 celá vejce - nejlépe z volného chovu + 1 veje na potření
1 sáček vanilkového cukru nebo lžičku vanilkového extraktu
500 g hladké mouky
2 polévkové lžíce rumu
5 polévkových lžic mléka
1 a půl sáčku kypřícího prášku
oloupané mandle dle vlastní chuti
kdo má rád rozinky, tak může přidat hrst předem omytých a namočených třeba v rumu
POSTUP
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Do mísy dáme tvaroh s máslem, moučkovým a vanilkovým cukrem, vejci, rumem a utřeme do hladka. Kdo chce posílit svaly použije metlu, my ostatní vezmeme do ruky elektrický šlehač.
Do hladké směsi přidáme prosátou mouku, kypřící prášek a půl hrsti oloupaných, nasekaných mandlí, mléko a kdo chce, tak i rozinky.
Vařekou vše zpracujeme na tužší těsto.
Na pomoučené ploše vytvaruji 2 malé bochánky, které vložím na plech, vyložený pečícím papírem, potřu ho rozšlehaným vajíčkem, posypu zbytkem mandlí a nezapomenu jeho střed naříznout do kříže.
Plech vložím do předehřáté trouby, po 10 minutách ztlumím teplotu na 160 °C a dopeču – což trvá cca 35 minut – každá trouba peče jinak, tak je zapotřebí si to hlídat. Před dopečením – po asi 25 minutách mazanec přikryji alobalem, aby se mandle nespálily a před vytažením z trouby zkusím špejlí, jestli je střed mazance již upečený.
Mazanec dám na mřížku vychladnout a pak popráším moučkovým cukrem.
Snad vám bude chutnat stejně, jako chutná nám.
Radka z Bydlení je hračka